SK3SN / Westra Gästrike Sändare Amatörer

Medvind i radiohobbyn

Lämna en kommentar

Efter lång tid av pysslande i vinterkylan så kommer nog tiden när man slipper skrapa bilen på morgonen. Vi har klarat av att se SK3GY’s DMR repeater hoppa igång och kort efter har en ny konstellation i SK3GK dragit igång en DMR repeater. Den vad vi förstår består av SM3VRO/Kenneth samt SM3WEO/Michael. Detta tycker vi självklart är mycket roligt och vill givetvis stödja på alla vis vi kan. Utrustning, kunskap eller vad som nu kan bidras med om det mot förmodan skulle behövas.

Till det är nya möjligheter för fler amatörer att tillkomma till detta då DMR i viss utsträckning tagit över flaggan för det ”nya” trafiksättet. DSTAR har länge visat vägen för detta och DMR har vart lite i skymundan. Yaesu’s alternativ har tyvärr aldrig ens kunnat bli något bra för internet-uppkopplad trafik.

Nu när DMR är vida kompatibelt med Motorola och Hyteras produkter samt en hel del Kines-alternativ (HYT och Retevis bland andra) så känns det som pris och prestanda har flyttats ganska markant. Tidigare har en DSTAR mobil eller handapparat legat runt 4000-8000 SEK. Nu kan man enkelt hitta en DMR handapparat för ca 1000kr inkl frakt och programmeringskablar, bordsladdare osv. Funktionaliteten för tex MD380 är tack vare md830tools som givit nytt liv till en tidigare bra radio.

SM3VRO/Kenneth gjort en mycket bra och utförlig manual för programmeringen av Hyt MD380/MD390. Samma gäller för Retevis RT3 och RT8. Den kan verkligen rekommenderas och bör kunna ge även en total novis vägledning för hela processen från låda till första QSO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s