SK3SN / Westra Gästrike Sändare Amatörer

Inspiration från Rakeldagen 2015

2 kommentarer

Efter SA3BIB/Johan’s besök på Rakeldagen igår står klart att övningar med samhällsskydd, beredskap och nya utmaningar står på agendan. Fortlöpande diskuterades det den nu reella verkligheten med flyktingkrisen som intagit Sverige och medför nya problem som aldrig funnits tidigare och därför inte givts tid att öva. Bland annat är det CRBRNE, kommunikation och andra hot som relaterar till samhällsviktiga förnödenheter som står högt på agendan.

För SK3SN’s del betyder det att vi hoppas på att bredda med fler samarbetspartners och kanske än en gång sträcka ut trevande hand till de klubbar som vill samarbeta för att bygga något som kan gynna många fler än bara den lokala klubben. Något man gjort riktigt bra vill man såklart dela med sig av!

Några delar som vore önskvärt är att dela idéer för kablage, kontaktering, antenntillverkning och annat som varje enskild medlem kan kunna utnyttja och ha nytta av. Med lite tur kan detta inspirera fler vilande amatörer att göra något roligt. Blir det väldigt bra kan vi kanske locka blivande amatörer.

2 tankar om “Inspiration från Rakeldagen 2015

 1. Undrar hur många i sk3sn som har D-star radio …Ser på Dx-radio att många säljer sina D-star grejor varför?
  klubbarna köper yeasu repeater med c4fm ….blir det som de gamla videobandspelarna beta max eller vhs

 2. Det säljs en hel del dstar grejjer på dx-radio och det är ju positivt. Det betyder att folk köper andra nya saker, förmodligen med dstar i den nya med. Eller så är dom i ett område som inte har tillgång till tekniken. Andra alternativ kan ju vara att de tröttnat för att de inte förstår eller kan hantera apparaterna. Det är ganska vanligt tyvärr. Där har vi istället en mycket kompetent och trevlig medlem i klubben. Nämligen SA3CFY/Ulf som är mellan Oraklet från Matrix och Fader Foura från fångarna på fortet när det kommer till dstar.

  Som referens kan jag erkänna att jag köpt och sålt ett 10 tal dstar riggar, med samtliga försäljningar resulterande i en nyare enhet som inköp. Just nu väntar jag på att köpa en (eller två) 7100 som jag tror är vad som gäller ett överskådligt tag frammöver.

  Vidare tror jag du blandar ihop ”klubbarna” med GKA. Rent allmänt har inte Yaesu’s fusion speciellt mycket att bjuda på. Särskilt när man tänker på länkandet mellan repeatrarna och den nätbundna trafiken. Men för att göra det mer objektivt och sakligt så ser jag efter en enkel googling att SK4KR, SK6DW förmodligen har funderat på Yaesu’s prylar. Hurvida det blev något inköp eller om dom kopplade upp med WIRES-X har jag inte kikat på.

  Oavset så är det alltid positivt att det köps, säljs och byts utrustning. Det kommer alltid ge problem och glada överaskningar. Problemen lär man sig av precis som nya positiva upplevelserna. Viktigare än allt annat i hobbyn måste vara kreativ nyfikenhet. Utan den är amatörradion inte mer social än en frimärkssamling som ligger i källaren.

  Sist men inte minst din inledande fråga: hur många i SK3SN har egentligen en dstar rig? SA3BIB, SM3HJN, SA3CFY är några som glatt kör dstar. SM3FKL och SM3UXV är med och har egna riggar. SA3CFY har dragit på med stora kanonen och har nu extra riggar till utlån för den som är medlem och intresserad.

  Hoppas det ger svar på dina frågor och funderingar. Är du intressrad, handla en radio av Manuel på Limmared eller kolla om du kanske kan provköra en rig innan du bestämmer dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s